Nazım Hikmet Kültür Ve Sanat Vakfı tarafından hazırlanan Müşfik Kenter’in sunumuyla daha çok “Nazım Hikmet Şarkıları” üzerine yoğunlaşmış bir belgesel.
Yönetmen : Mehmet Eryılmaz
Senaryo : Mehmet Eryılmaz
Yapım : 2000, Türkiye
Tür : Belgesel/Müzikal
Konu
20.Uluslararası İstanbul Film Festivali “ Sanatlar ve Sinema ” bölümünde yer alan 9 filmden biri olan “ Nazım Hikmet Şarkıları ”, “ Nazım Hikmet’in sesini, yeni seslerle çoğaltıp, yeniden kulaklarımızda, gözlerimizde ve ruhumuzda yaşamasını sağlamak ve özellikle gençlerimizin Nazım Hikmet’i şarkılarla da tanımaları amacıyla ” yapılmış.
Belgesel/yorumlama nitelikli filmde, Nazım Hikmet şiirlerinden üretilmiş yüzlerce besteden sadece yedisi var. Filmin sadece bir belgesel olmamasının sebebi, filmde 7 şarkının, ‘ klipleri ’ de diyebileceğimiz görsel yorumlarının bulunması. Nazım Hikmet şiirlerinin yazıldığı koşullar, sosyal ve siyasal ortam, duygusal durumu, bestecinin ve yorumcunun şiire yaklaşımları, belgesel tadında anlatılırken, bu besteler için yapılmış, yönetmenin görsel yorumu geliyor.
“ Nazım Hikmet Şarkıları ” bir anlamda büyük ustayla yeniden buluşma, hasret giderme ve yeniden onun gür ve çağlayan sesine kavuşma duygusuyla üretilmiş, Nazım Hikmet’in insani yönlerini, ülke ve insan sevgisini öne çıkaran, Nazım’ın kendi sesinden şiir ve şarkılarla bezenmiş ve filmsel tarz olarak da, o şiirselliğe sadık kalan bir çalışma…
Nâzım Hikmet Şarkıları
“Kadınlarımız”; Müzik ve Yorum:Ruhi Su
“Japon Balıkçısı”; Müzik:Tahsin İncirci, Yorum:Sümeyra Çakır
“Karlı Kayın Ormanında”; Müzik ve Yorum:Zülfü Livaneli
“Mavi Liman”; Müzik ve Yorum:Cem Karaca
“Kanatları Gümüş Yavru Bir Kuş”; Müzik:Mes’ud Cemil, Yorum:İnci Çayırlı
“Tahir’le Zühre Meselesi”; Müzik:Tarık Öcal, Yorum:Esin Afşar
“Seni Düşünmek”; Müzik:Nadir Göktürk, Yorum:Emin İgüs
Yapımcı: Ran Organizasyon Ticaret Ltd. Şti.
Proje Yönetmeni: Hasan Özgen
Danışmanlar: Kıymet Coşkun-Tarık Akan
Yorumlar