Gezi direnişinin filmi ‘Artık yeter’
RED, Lenin gibi belgesel filmlerin yapımcısı BSM’den, Gezi Parkı’yla başlayan büyük halk hareketinin belgeseli geliyor. Bu direnişi anlatmaya filmlerin, yazıların, şarkıların yetmeyeceğini belirten BSM, ‘Artık Yeter’ adlı filmle ilgili ilk söyleşisini Aydınlık’la yaptı.
30 Haziran 2013’te ilk fragmanı yayınlanan ‘Artık Yeter’ adlı belgesel, o günden bu yana binlerce kişi tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Halkın büyük ilgiyle beklediği filmin ilk gösterimi, 19 Temmuz 2013’te gerçekleşecek.
- ‘Artık Yeter’ adlı belgesel filmini çekmeye direnişin hangi günü karar verdiniz? Bu kararda etkili olan olaylar nelerdir?
Biz yüreği ve aklı her an halkın eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile atan, tüm ritmini, kurgusunu, organizasyonunu bu mücadeleye göre düzenlemeye çalışan bir sinema kolektifiyiz. Gezi Parkı’na yapılan ilk şafak baskınının ardından 30 Mayıs’ta Gezi Parkı’na gittik. Yanımızda filmlerimizi ve perdemizi de götürdük. Geceleri oradaki dostlarımızla beraber BSM’nin (Bağımsız Sinema Merkezi) ürettiği filmleri izledik. Bunun ardından da direniş sürecinde Gezi Parkı’ndan, Kuğulu Park’a kadar birçok yerde film gösterimlerimizi devam ettirdik. Biz direnişin filmini yapmak yerine, bu hareketin doğrudan bir parçası olmayı, barikat kurmayı, halkla beraber durmayı tercih ettik. Halk ne şekilde direniyorsa bu diktatörlüğe, onlarla birlik olarak direnmek istedik. Bir yandan da arkadaşlarımız Gezi direnişinin başladığı günden bu yana, elden geldiğince kayıt alıyordu. Biz de sonunda içimizdeki sinemacıyı tutamadık ve kolları sıvadık. Bize artık gaz değil biraz da “söz” gerek dedik. Madem halk forumlar kuruyor ve birbirini dinliyor, biz de halkın sözünü filme dönüştürelim istedik.
- Filmde kimler var?
Filmimizde özetle Gezi Parkı’nda kimler varsa, direniş boyunca kimler o barikatları kurduysa, polisin saldırdığı, yaraladığı insanları kim tedavi ettiyse, gözaltına alınan insanları karakollarda başlarına bir şey gelmemesi ve haklarının gözetilmesi için kim beklediyse onlar var. Yani işsizler, işçiler, doktorlar, beyaz yakalılar, iki yakasını bir araya getiremeyenler… Elbette bu, öyle bir direniş ki yüz binlerce kahramanı olan bir hikâye ve hiç kimse ne başoyuncu, ne yardımcı oyuncu, ne de figüran. Direniş, önce ülke çapında büyük ilgi topladı, daha sonra dünyaya yayıldı. Çünkü bu bir halk hareketiydi. Biz de filmimize elimizden geldiğince bu büyük halk hareketinin tüm görüntüsü içerisindeki çeşitliliğini, direnişin ruhunu ve resmini taşıdık. Birçok sivil toplum örgütünden, meslek birliğinden; çeşitli siyasi partilerden, öğrenci örgütlenmelerinden ya da bunlarla hiç ilgisi olmayanlardan, çeşitli konuların uzmanlarından mümkün olduğunca fazla insanı filme katmaya çalıştık.
- Belgeselde yer alanlar, oyuncu mu yoksa Gezi Parkı direnişçisi mi?
Filmde ve fragmanda yer alan herkes Gezi direnişinin bir yerinde olmuş dostlarımızdır. Film, bir belgesel yapım olduğu için sadece canlandırmalarda oyuncu dostlarımızla çalışıyoruz. Artık Yeter filminde de oyuncu dostlarımız, ‘RedHack’i canlandırmak üzere filmimizde yer alacaklar.
‘Hükümet istifa’
- Bu filmle kimlere, nasıl mesajlar veriyorsunuz?
-Bu filmin bir mesajı var. Ancak bu film, mesajın sadece bir taşıyıcısı. Mesaj çok net ve biz de bu talebin yanındayız. “Artık yeter, hükümet istifa”, filmin en önemli ve özet mesajı budur ve bu mesaj bir senaristin kurgusu değil, halkın, milyonların sözüdür ve talebidir.
- Yönetmen kim?
Biz bir kolektifiz ve filme herkesin emeği geçti ki bu herkes yüzlerce insan demek. Burada yönetmenin bize göre çok da özel bir yeri yok. Bu filmi kimin yönettiği o kadar önemli değil. Filmin yönetmenini çok merak eden varsa ve kesin bir isim vermek gerekiyorsa, “0 RH -” diyebiliriz.
- Bu direniş filmi ne zaman ve nerede gösterime girecek?
- Biz filmlerimizi sinema salonlarından daha çok; alanlarda, halka ait salonlarda, sendikalarda ve benzeri yerlerde göstermek ve bunlar üzerinden bir gösterim ağı oluşturmak için uzun süredir uğraşıyoruz. “RED!’’ (RedHack) filmimizi bu şekilde gösterdik ve şimdi ‘Artık Yeter’ filmini de bu yöntemle halkımıza göstereceğiz. Halkın olduğu yerlere gideceğiz, parklara,, forum alanlarına, gidebildiğimiz ve perdemizi asabildiğimiz her yere gideceğiz. Bu film salonların değil, sokakların filmidir.
- Filmde hangi konular işlendi?
Filmde öncelikle halkın AKP iktidarı ile sorununu, AKP’nin ne olduğunu ve halkın onu nasıl değerlendirdiğini sıkıcı istatistiklerden öte insani yaklaşımlarla anlatıyoruz. Ardından Gezi Parkı sürecinde yaşananları izliyor ve direnişle halkımızın neler kazandığını konuşuyor, görüyoruz. Bu direnişte değerli olan her nesneyi, her olayı filmimize katmak için uğraştık. Ancak son olarak tekrar belirtmekte fayda görüyoruz; bu direniş üzerine söylenen her söz, her şarkı, her kitap, her film eksik kalmaya mahkûmdur. Çünkü bu, bizim tarihimizin direnişle başlayan büyük bir halk hareketidir.
Not: ‘Artık Yeter’ adlı belgesel filmin 19 Temmuz 2013 tarihli gösterimi için biletler satışa çıkmıştır. Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden edinilebilir.
Yayın tarihi: Cumartesi, 03 Ağustos 2013
Artık Yeter Filmi Aydınlık Gazetesi Röportajı
by BSM -16 Oct, 13
Yorum yapın!
Söyleyecekleriniz varsa sizde yorum yapabilirsiniz